節目重溫
人物專訪 / 【末期肺癌樂手Teriver的抗癌樂章】

【末期肺癌樂手Teriver的抗癌樂章】

十二月 2, 2022

「永遠都唔會忘記嗰種不能呼吸的痛苦感覺,能夠重新自在呼吸,已經好滿足!」

故事主人翁 Teriver係一位藝術策劃及爵士結他手,兩年前確診末期肺癌,當時淨係知係第四期,完成一次化療免疫治療後,並無影響腫瘤的大小,直至透過基因檢測,發現自己帶有十分罕見的基因突變,隨即接受合適的治療,服食標靶藥後令佢病情變得穩定。而家嘅佢仍然可以繼續做自己熱愛的事,用音樂影響生命!

以前嘅Teriver花了生命中大部分時間在工作上,生活作息不定時,呢個病令佢對人生觀有著180度的轉變,「音樂工作純粹係一個享受,有得繼續生存,亦可以嘗試不同東西,又有得玩音樂,已經好幸褔!」

肺癌治療日新月異,內科腫瘤科專科黃曉恩醫生指出現時已有很多不同的治療方案去幫助肺癌病人,就算係罕見嘅基因突變肺癌都有藥可醫,最緊要係及早治療同醫生商量。

記住睇到最尾呀!有首歌想送畀正在接受治療嘅你哋每一位!希望你地都可以經歷一個神奇之旅。

想了解更多肺癌治療方案同Teriver的抗癌歷程,立即睇片!

#健康 #癌症資訊 #癌症 #治療 #醫療資訊 #肺癌 #基因突變型肺癌 #內科腫瘤科專科 #黃曉恩醫生

城中活動

2023-02-15 11:00 上午 2023瑜伽班~ 學習篇
2023-02-09 11:00 上午 花藝班情人節篇
2023-02-08 10:00 上午 大雄工作坊 – 紙識做動物

疑難排解

會員註冊