文章
杏林專欄. > 外科 > 馬國權醫生 > 乳癌補骨針-醫生不曾告訴你的三大妙用

乳癌補骨針-醫生不曾告訴你的三大妙用

03-06-2019

乳癌補骨針-醫生不曾告訴你的三大妙用

Posted by  in Bone Targeted Agent 補骨針

成日聽乳癌病友講「我要打骨針」先發覺,你又要打骨針佢又要打骨針,點解我醫生冇叫我打㗎呢?究竟乳癌補骨針係咩東東?我又洗唔洗打?今次教你「乳癌補骨針-醫生不曾告訴你的三大妙用」,唔好錯過可能救返你一命的補骨針⋯⋯

 

乳癌補骨針是什麼?
叫得做補骨針,顧名思義,就係補補D骨。我地希望透過呢D針藥,強化返D骨骼。

乳癌補骨針三大妙用
「咁乳癌點解要補補D骨?」

 

乳癌病友有兩個情況D骨會弱咗:

1)乳癌骨擴散:D癌細胞去咗骨,自然會慢慢侵蝕D骨,引起骨痛、骨折、同血鈣過高等三大問題。唔好睇輕呢D併發症,好多時骨痛慘過走,血鈣過高亦可以有生命危險。
2)骨質疏鬆[本身已經骨質疏鬆,或者收經後食 抗荷爾蒙新藥環芳香抑制劑Aromatase inhibitor)]:本身收經後D骨質已經加速流失,即係平時年紀大女性的骨質疏鬆,而家再食埋抗荷爾蒙新藥,佢嘅副作用係搞到骨質疏鬆,即係雪上加霜,鬆上加鬆。

「上面都係兩大情況D骨會弱咗姐,咁又話三大妙用?」

原來骨針仲有一個秘密用法,就係減少復發、延長乳癌患者壽命

「減少復發?延長壽命咁正!?!」

你冇聽錯,經過多年研究,我地開始發覺有某類乳癌病人用咗zometa係長命咗。(Denosumab暫時2019年都仲未有證據有呢個妙用。下面會詳細D介紹咩係zometa?咩係denosumab?暫且唔好理個名住)

「快D講我聽邊類乳癌病人得益,睇下我又啱唔啱洗?」

要收經後(人為收經都計)同埋早期高危復發(可以粗略理解為要化療)嘅乳癌病人,大概有2-3%整體存活率(overall survival)的增長。
未收經或者晚期嘅乳癌患者係冇呢種效果。

呢三個情況就係副標題所指的乳癌補骨針三大妙用。

 

「咁我都真係要補補D骨喎!可唔可以教我地點補法?」

乳癌補骨針種類

叫得做補骨針,即係針劑黎嘅(成效好過口服藥),而針劑之中,最大路最常見的有兩個選項:

1)Zoledronic acid(Zometa)唑來膦酸

呢款係最歷史悠久嘅藥之一,悠久到專利權都過埋期,所以已經平咗好多,由以前正廠二千幾一針,已經大幅降價到副廠二百蚊一針。佢係以吊針形式落藥(吊三十分鐘以上),所以一般好似化療咁喺日間中心吊,或者私家腫瘤科醫生診所吊。由於佢要睇住個腎功能去調較劑量,所以事前要抽血去驗腎功能。

(同類的雙磷酸(bisphosphonate)吊針以前仲有隻pamidronate,因為當其時zometa仲係好貴,有人因為經濟原因而退而求其次選用pamidronate,而家zometa平咗咁多,pamidronate 可視為被淘汰,所以唔浪費你時間唔講喇)

2)Denosumab (Xgeva適治華/Prolia博力加)地舒單抗

呢款就係新D成效好D嘅針藥,方便好多,打肚皮㗎姐,即係幾秒已經完成,對打完化療冇晒血管嘅病友尤其吸引。另外由於佢係固定劑量,所以事前係唔洗抽血驗腎功能。至於價錢方面,公立醫院Xgeva就三千七百蚊一針,私家就梗係貴D。

 

不嬲呢D藥要自費,不過睇新聞,好似由2019年4月開始,醫管局將佢納入咗藥物名冊,由以往的自費藥物變成專用藥物,至於邊D人要錢邊D人唔洗錢,就靠你地探子喺下面留言回報,始終我已經離開咗公營系統一段時間,政策嘅野唔夠你地update。

圖片來源:蘋果日報

 

另外Xgeva適治華,香港乳癌基金會係有一個100人名額的資助計劃,詳情自己睇https://www.hkbcf.org/zh/patient_support/main/229/

或者聖雅各福群會惠澤社區藥房都有頭一年,每針$1300資助,詳情自己睇https://charityservices.sjs.org.hk/uploads/diana/單張/腫瘤科藥物資助單張/XGEVA_SJS_Leaflet_170921a_FINAL.pdf

 

「咁邊一款有效D?」

簡單D講,就係頭兩個用法Denosumab有效D,唔係點賣你咁貴。

在於用喺骨擴散的情況,Denosumab 相比起Zometa,更有效減少乳癌骨轉移引致嘅併發症(骨痛、骨折、同血鈣過高)。

至於用喺骨質疏鬆的情況,Denosumab喺增加脊骨骨質密度方面亦都好少少。

 

「咁Denosumab有效D,點解仲有人揀Zometa?」

主要都係性價比,你睇埋下面幾耐打一次就會發覺,每個月打正廠Denosumab,同每三個月打副廠Zometa,個成本可以差天共地,現實社會唔係人人都可以不計成本追求質素。

另外如果用喺第三妙用延長壽命方面,zometa D數據係成熟D,Denosumab 仲係比較新,冇一D成熟數據去支持咁用法。

 

補骨針多久打一次

「咁要幾耐打一次骨針?打幾耐?」

好視乎邊隻藥同咩原因打:

1)乳癌骨擴散

A)Zometa:傳統係每個月打一次4mg,近年有數據話三個月打一次效果差不多。所以而家會視乎一開始骨擴散嚴唔嚴重同埋係咪痛得好厲害。如果骨擴散嚴重或者痛得好厲害,每個月打直到9個月後,如果情況穩定落黎,就轉每三個月打,無限打。如果骨擴散唔嚴重同埋又唔係好痛,就每三個月打,無限打。
B)Denosumab:120mg (Xgeva)每個月打,無限打。暫時冇數據支持打疏D。

「要無限打咁誇張?」

係咁誇張,因為乳癌骨擴散即使打緊時出現骨折都好,繼續打係有效推遲之後的骨折,所以要繼續打。另外有數據話去到臨走都值得繼續打,因為補骨針有效減低骨痛,等呢段路唔好走得咁辛苦。當然去到某D位,打開zometa的,可以考慮upgrade去denosumab。

2)骨質疏鬆

A)Zometa:本身骨質疏鬆的每一年一針5mg,打三至六年。如果骨質疏鬆係因為抗荷爾蒙藥AI的話,每半年打4mg,打五年。
B)Denosumab:60mg (Prolia)每半年一針,無限打(暫時見到用上十年都仲係有效果)。

3)延長壽命

暫時數據都係支持用zometa,通常每6個月一針4mg,用三至五年。

 

打補骨針有冇副作用

「咁打補骨針有冇副作用㗎?」

常見易處理嘅有血鈣過低,食返D鈣片搞掂。所以如果冇腎石底的,一般醫生都會建議食埋鈣片同維他命D補充劑去預防呢個問題。

唔常見但嚴重嘅有下顎骨壞死(osteonecrosis of jaw),頭一年大概0.7-1.4%度,多過一年就2-3.4%度(呢度D數據係講緊乳癌骨擴散用法,如果用喺骨質疏鬆度,由於劑量輕好多頻率疏好多,個數字會低好多)。由於整牙會增加呢個風險幾倍,所以醫生會叫你開針前搵咗牙醫睇睇先,處理好牙齒問題先開始

 

結語

當你清楚了解到乳癌補骨針的三大妙用、幾時打、點樣打、同有咩副作用,以後就唔洗聽到「我要打骨針」時感到一頭霧水,佢往往係幫你舒緩骨擴散病徵、預防骨質疏鬆發生、同埋救你一命的好朋友。如果想幫手救人,就幫我share篇文出去,介紹呢個好朋友比有需要的朋友識。下次再有好野同你分享時再見,byebye。

 

馬國權醫生
香港乳癌及乳病治療中心
外科專科醫生

城中活動

2019-09-26 2:00 pm 美點廚房
2019-09-04 10:00 am 懷舊中秋燈籠工作坊

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
何謂精準醫學?
何謂精準醫學? 李宇聰醫生 | 2019-08-15   1 現今治療癌症的方法層出不窮,每每提及精準醫學。精準醫學又稱為個人化醫學建議,與傳統的醫療非常不同,傳統的醫療檢查主要是由患者描述病徵,在一些常規檢查後,再按醫生[...]
【2019最新前沿】乳癌女性的福音:保乳手術+T-DM1
【2019最新前沿】乳癌女性的福音:保乳手術+T-DM1  據美國癌症學會官方期刊發表的《2018年全球癌症統計數據》報告顯示:在女性中,乳腺癌發病率(24.2%)和死亡率(15%)最高,佔據榜首,成為“女性頭號殺手”!  [...]
【肝癌預防】喝酒臉紅是好還是不好?
【肝癌預防】喝酒臉紅是好還是不好?  縱觀中華五千年曆史,說是一個酒的歷史也不為過。人們愛在酒桌上尋一個“真”,不喝不是“真”朋友,不喝不是“真”夥伴。 很多人潛意識裏認為,喝酒臉紅是性情中人的表現,表示新陳代謝好、酒量大,理所應當[...]
【香港乳癌基金會講座】HER2陽性乳癌治療與進展
【香港乳癌基金會講座】HER2陽性乳癌治療與進展 2019年6月29日,希愈腫瘤中心臨床腫瘤治療專家施俊健醫生在中國香港乳癌基金會周年科學會議作“HER2陽性乳癌的治療和進展”的主題演講,講座環繞最新乳癌治療趨勢和方法,如何從實踐走[...]
【癌症新知】晚期肺癌患者新曙光,免疫治療為第三期患者及早下藥
【癌症新知】晚期肺癌患者新曙光,免疫治療為第三期患者及早下藥 文章與圖片摘自媒體:香港01 撰文:香港大學及中文大學臨床腫瘤學系名譽臨床助理教授 施俊健醫生 根據世界衛生組織公佈的數據,無論從發病率看還是從死亡率看,肺癌都高居惡性腫[...]
多方診斷腫瘤的必要性(MDT的重要性)
多方診斷腫瘤的必要性(MDT的重要性) 多學科會診 = MDT(Multiple Disciplinary Team),顧名思義,各學科的專家就患者的病情搭建一個團隊,提供會診服務。 腫瘤的治療一直不是單一科室可以完成,需要外科,內[...]
腸癌用藥無效?你可能忽略了“左右”
腸癌用藥無效?你可能忽略了“左右” 2019年1月,國家癌症中心發佈了最新一期的全國癌症統計數據:2015年全國惡性腫瘤發病約392.9萬人。在惡性腫瘤發病前十位中,腸癌位居第三,占9.88%。也就是說,平均每天超過1000人被確診[...]
腸癌真的難發現嗎?有這些症狀要小心了
腸癌真的難發現嗎?有這些症狀要小心了  隨著生活水準的提高,腸癌已經成為威脅我們身體健康的重要癌症之一,大量資料表明,腸癌的發生主要與生活方式、飲食因素、腸道菌群、遺傳因素等密切相關。而腸癌本身的特質決定了這種癌症在發病初期不易被發[...]
防癌習慣由生活做起 遠離九大致癌食物
防癌習慣由生活做起 遠離九大致癌食物 文章摘自香港雜誌 《中醫·生活》 在聞癌色變的今日,很多人都覺得癌症的發生“無跡可尋”,一個不小心就可能中招。其實,癌症的發生並非偶然,癌細胞的積累也不是短時間內形成的。除了遺傳和基因突變,一些[...]
乳腺癌的自檢三步驟
乳腺癌的自檢三步驟 乳房是女性美麗的一部分,該如何守護愛護這份美麗,每一位女性都要學會及時留意她的健康哦。 我們給大家介紹一些自檢的方式和小貼士。 自檢的方式:一看二觸三擠   一看 對著鏡子,掐著腰,照一下自己的雙側乳腺[...]
乳癌防治,首選基因檢測!
乳癌防治,首選基因檢測! 2019年1月,國家癌症中心發佈了最新一期的全國癌症統計數據報告:女性發病首位為乳腺癌,每年發病約為30.4萬。我國僅2015年新髮乳腺癌病例就已高達27.2萬,死亡病例數約7.1萬。其中,在新髮乳腺病例中[...]
晚期肝癌三大治療新方向:選擇性體內放射療法、新標靶藥與免疫治療
晚期肝癌三大治療新方向:選擇性體內放射療法、新標靶藥與免疫治療 文章摘自媒體:HK01 肝癌是香港第三大癌症殺手,男女性都有機會罹患,以男性居多。目前香港每年約有1800多宗新症,醫生通常會根據癌細胞種類、腫瘤大小、數目、位置、擴散[...]