文章
杏林專欄. > 臨床腫瘤專科 > 蘇子謙醫生 > <>

<>

06-03-2022

<<COVID 康復之後, 如何調理?>>

第五波COVID疫情直捲香港, 現在差不多可以說至少每20人入面, 已經有一個曾經受過感染. 對於免疫力良好的病人, 已經接種疫苗的人, 病好以後大部分都完全康復. 但無論是香港或外國的數據, 都顯示原來有部分康復者會出現多種輕重不一的後遺症. 現在這些後遺症稱為Long Covid syndrome. (其實仲有其他名稱,但所指的一樣, 從略). 這些後遺症所牽涉嘅身體系統廣泛, 輕則較為氣短, 重則可引起長期疲累,肺部纖維化,甚至心臟損傷,精神問題. 困擾某一些康復者的生活. 咁究竟假如出現呢些副作用, 又應該如何處理呢?

第一要明白為何COVID可以 引起那麼多不同的後遺症.
COVID 新冠肺炎病毒, 雖然都係一種冠狀病毒, 和引起季節性傷風的冠狀病毒有相同之處. 但係呢一種新嘅冠狀病毒, 因為人類起初針對病毒的免疫力很低, 而且這些病毒殺傷力膠其他冠狀病毒嚴重. 佢感染嘅地方唔單只係上下呼吸道, 更準確嚟講佢可以引起全身性嘅發炎疾病, 影響身體系統, 包括神經系統 (所以有部分小朋友可併發腦炎), 心臟系統 (有患者平凡心臟病),長期肚瀉, 影響血液形成血栓塞, 甚至可以因為嚴重胰臟發炎引起糖尿病等問題.

另一方面因為在第一第二波疫情之中, 不少重症嘅病人需要長期住醫院. 長期住院引致營養不良,另外也可能用了類固醇或其他西藥產生副作用. 再加上長期關在醫院的引起的精神問題或創傷後症候群. 這一些額外的因素亦可以引起不同的後遺症.
無論如何簡單講起, 假如患病嘅時候病得越重, 甚至需要進醫院治療, 那麼康復以後的後遺症就會更加多. 反過來假如只是輕症, 一般沒有太多的後遺症.

咁究竟有咩常見嘅後遺症呢? 又應該如何處理呢?
第一最多康復者所講嘅後遺症, 就係覺得自己條氣冇咁好. 有唔少人好返之後, 再做返運動或者上樓梯, 都會覺得條氣戲無以前咁好咁順暢. 當然如果病人患病嘅時候真的出現肺炎嘅症狀, 呢個情況會更加嚴重.但係其實有好多沒有肺炎跡象的, 康復以後竟然也一樣出現呢一些副作用.甚至可以持續幾星期至幾個月. 喺西醫嚟講, 當中嘅原因係症狀發生嘅時候炎症比較重, 當中嘅發炎因子影響咗心肺功能, 另外影響咗呼吸肌肉嘅功能. 當身體的肌肉較為弱, 自不然抖氣較為辛苦.

另外喺中醫嚟講呢啲係所謂大病後嘅氣虛, 表現為經常覺得疲倦, 呼吸氣短, 手腳乏力. 呢一類嘅病人應該有咩補氣嘅中藥, 例如是可以煲下北芪黨參, 又或者可以用成藥 補中益氣湯去治療. 但留意係假如患病嘅時候發熱較重, 康復之後很多時並不只是氣虛, 身體津液會流失, 形成所謂氣陰虛, 病人會經常覺得口乾而且皮膚乾燥, 身形較為瘦削。喺補氣嘅同時,亦要配合養陰嘅一些中藥例如是沙參麥冬, 又或者多煲雪梨水。

另外一個較為常見嘅後遺症就係所謂嘅諗嘢唔清晰,英文俗稱叫做 brain fog. 其實係一系列嘅症狀. 主要係康復者會覺得自己集中力唔夠, 而且思維沒有以往那麼清澈. 又或者覺得反應冇以前咁快. 有呢些症狀嘅病人, 通常都有一些精神嘅症狀例如是憂鬱, 又或者會覺得心驚膽跳. 有一些嚴重嘅可能係創傷後症候群 (以住院病人較多),甚至要精神科醫生處理.

brain fog啲症狀當然唔係淨係COVID先會有, 其實任何嚴重嘅全身性感染性疾病都會有類似嘅後遺症. 主要嘅原因係發炎因子影響了腦細胞. 其實這一類症狀有點似乳癌病人打療化療之後所出現嘅 chemo brain. 治療呢一些症狀, 可以利用針灸刺激腦部. 中藥方面可以用養心血安神嘅中藥, 再加上一些補腎嘅中藥. 因為中醫認為心腎兩者都與腦部相通. 最簡單嘅可以服用桑寄生紅棗茶. 平保心腎.

另外有一些患者康復以後也可以變成長期咳嗽. 覺得喉嚨 氣管總係有一種痕癢嘅感覺, 而且有一些痰黐著喉嚨. 情況就好似感冒以後可以轉為咳嗽幾個月都唔好. 治療呢一種感染後嘅咳嗽, 非常著重戒口. 至於點樣戒口可以參照我上星期post出嚟嘅短片. 另一方面中藥治療嘅時候, 也要分為寒咳熱咳, 燥咳痰濕咳等等各種不同嘅咳嗽. 好難一概而論. 因為用藥各有不同.

另外也有病人康復之後變成胃口不佳而且長期肚瀉. 喺呢個時候好多時係因為重病以後脾胃虛弱又濕所引起. 呢個時候其實並唔適合食疾病發作時嘅藿香正氣水. (以前有介紹過呢一種成藥). 反而應該多服食白朮雲苓等等, 慢慢健脾化濕. 一般都有很好的療效.
以上所講嘅其實都只不過係一些常見後遺症嘅例. 每一個病人嘅情況都並不一樣, 使用以上方法之前敬請事先請教自己嘅醫生. 另一方面其他較嚴重嘅後遺症, 其實真係需要多學科嘅方法, 先可以處理得更好. ‘

當然最後康復者唔應該再覺得自己係一個長期病人, 避免進入一個長期嘅 sick role. 要盡快多做運動和盡快正常工作生活. 否則長期留在家裏休息, 通常身體只會越嚟越差. 呢方面切記緊記.

#COVID
#蘇子謙醫生
#蘇子謙中醫師
#中西醫結合

蘇子謙醫生
(臨床腫瘤專科及註冊中醫師)

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
《中西醫藥劑師傾下偈》:化療後脱髮,中醫可以如何介入?
《中西醫藥劑師傾下偈》:化療後脱髮,中醫可以如何介入? 我們想讓你知道的是 化療脫髮是一眾癌症患者最擔心的問題 […]
《中西醫藥劑師傾下偈》:如何用西藥以外的方法,減輕化療引起之嘔吐?
《中西醫藥劑師傾下偈》:如何用西藥以外的方法,減輕化療引起之嘔吐? 1 我們想讓你知道的是 大部分化療都會令癌 […]
《中西醫藥劑師傾下偈》:中醫視癌症為身體「和諧失調」?
《中西醫藥劑師傾下偈》:中醫視癌症為身體「和諧失調」? 中西合壁介入點──中醫之觀點 各種中醫治療方式在治療癌 […]
2022年施政報告公眾諮詢 : 快捷藥物引進機制與藥物撥款資助建議
2022年施政報告公眾諮詢 : 快捷藥物引進機制與藥物撥款資助建議 致 行政長官李家超先生: 恭賀成為香港特別 […]
慢性淋巴細胞白血病治療大躍進 標靶藥有效控病減復發
慢性淋巴細胞白血病治療大躍進 標靶藥有效控病減復發 突然確診患上血癌,病人常常被嚇得半死,但其實毋須過於恐慌。 […]
軀體立體定位放射治療(SBRT) — 精準而高能的治療 (下集)
軀體立體定位放射治療(SBRT) — 精準而高能的治療 (下集) 在上集,我們了解到軀體立體定位放 […]
軀體立體定位放射治療(SBRT) — 精準而高能的治療 (上集)
軀體立體定位放射治療(SBRT) — 精準而高能的治療 (上集) 軀體立體定位放射治療(Stere […]
前列腺癌治療的4種方法,放射治療是其一,有1種是你從來也沒有想過。
前列腺癌治療的4種方法,放射治療是其一,有1種是你從來也沒有想過。   前列腺癌可以說是男士的惡夢, […]
放射治療師晉升階梯 4年經驗可升職? 一級二級有何分別??
放射治療師晉升階梯 4年經驗可升職? 一級二級有何分別?? 放射治療師是專職醫護人員,專門為病人提供放射治療。 […]
5大放射治療師特質 助你成為稱職放射治療師!!!
5大放射治療師特質 助你成為稱職放射治療師!!! 放射治療師特質(一) 保持細心 網上圖片 放射治療師作為在整 […]
新冠常態 — 放射治療師所面對的4個風險
新冠常態 — 放射治療師所面對的4個風險 不知不覺間,2019新冠肺炎已經持續了2年。對香港人而言,這是難以忘 […]
放射治療師、放射診斷師「工作大不同」
放射治療師、放射診斷師「工作大不同」 就讀放射系,最後一定會成為放射師吧。沒有錯,最典型的就職方向是放射師。不 […]