文章
杏林專欄. > 臨床腫瘤專科 > 蘇子謙醫生 > 冬蟲夏草咁貴, 其實有冇用?

冬蟲夏草咁貴, 其實有冇用?

05-01-2021
<冬蟲夏草咁貴, 其實有冇用?>

一個星期前走過一間中藥藥房, 藥房中顯示出售西藏野生冬蟲夏草, 大約是七千多元一兩. 而一般人士服用冬蟲夏草保健身體, 每天服食至少3錢. 咁樣計法, 其實比西藥抗癌的標靶藥物同埋免疫療法都仲要貴. 成日聽冬蟲夏草可以調理身體, 增強免疫力, 又可以抗癌. 咁其實冬蟲夏草係咪真係咁神奇呢?

冬蟲夏草嘅藥性係 甘平保肺益腎,化痰止咳. 佢嘅好處係一方面可以補肺氣和腎氣, 另一方面佢唔會溫燥, 即係補得嚟又唔會熱氣. 傳統冬蟲夏草用於治療肺部疾病為多, 例如治哮喘, 咳得耐身體虛弱, 又或者肺癆癒後的身體調理, 又或者任何大病之後條氣唔夠氣即所謂氣虛嘅症狀. 近呢幾十年冬蟲夏草名聲大振, 價格可為越吵越貴. 慢慢講下講下, 就好似變成什麼病也醫得好的神藥 . 再加埋近來據說有抗癌的作用, 也可增強免疫力. 所以在需求大增之下, 依家真係可以話貴過黃金.

首先冬蟲夏草係咪真係可以增強免疫力呢? 其實有唔少嘅實驗室同埋細胞學上嘅研究都指出冬蟲夏草或其提煉物真係可以刺激到身體的淋巴細胞更加活躍, 特別係NK killer cell. 但注意呢啲都只不過係實驗室的研究. 在人體身上是否有相同的效果, 又或者真的有重大治療的作用, 實驗室的研究是不會給到我們答案的. 咁至於臨床研究, 亦都有一些細規模的對照研究證實, 服用八星期的冬蟲夏草提煉物之後, 身體的NK cell 免疫力真的會提高. (https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-019-2483-y) 另外理論上假若身體的免疫細胞受到刺激, 特別係呢一種NK Cell, 真的可以加強身體的抗癌能力. 但呢個只是在理論上. 在現實上, 治療癌症, 冬蟲夏草只可以作為一種輔助性治療, 唔可以靠曬佢呢醫癌. 呢個概念非常重要.

但呢啲都係一啲細規模嘅研究, 最多只能夠畀我們一些提示, 但係絕對唔係conclusive.

講返中醫方面, 冬蟲夏草其實最常用於食療, 用來燉湯, 又或者作為長期病患的其中一種調理方法. 例如有一個病人因為長期氣喘, 中醫睇呢係肺腎兩虛. 最後治療方法, 都是找中醫開出針對性的處方, 用蘇子降氣湯等等的中藥治療. 但病人因為買了很多冬蟲夏草, 所以就額外用冬蟲夏草作為食療調理身體. 所以㗎如果身體有問題需要服食中藥, 其實傳統使用複方中藥, 先至係最重要, 而唔係一定要用冬蟲夏草. 若然真的負擔不了冬蟲夏草, 其實也有較為平價的中藥可以取代. 例如可以用白人參, 西洋參, 再配合蛤蚧, 五味子等等, 同樣可以達到補肺補腎的功效. 性價比高得多.

冬蟲夏草 價格昂貴, 亦有不少不同的價錢級數. 有的野生的就更加貴. 幾年前國內驗出大陸很多冬蟲夏草都受有機砷重金屬的污染. 所以有關當局並唔建議使用冬蟲夏草作為一種保健產品. 至於香港方面, 大部分藥材同埋中成藥都會經過衛生署的定期抽樣檢驗, 確保重金屬含量合乎安全範圍. 所以呢一方面不用太擔心.

最後至於癌症病人可唔可以服用冬蟲夏草呢? 會唔會同西醫嘅治療有衝突呢?其實在我睇嚟問題不大, 但之前有實驗室研究發現冬蟲夏草的抗氧化功能可能會抵消電療的治療效果, 另一方面又有機會刺激到前列腺癌細胞生長. (都係實驗室研究, 唔一定喺人體度會有同樣情況) 但係為咗安全起見, 我一般都係建議病人電療期間, 避免服食冬蟲夏草. 可以考慮在完成電療以後再服用也未遲. 而且我另一方面建議假如病人前列腺癌不受控制, 特別再加上身體沒有明顯肺腎兩虛嘅情況, 其實倒不如不要食冬蟲夏草, 反正也有其他中藥補品可以使用.

但最後都係嗰句, 服用任何中藥補品之前, 建議先請教自己的中醫師.

蘇子謙醫生
(臨床腫瘤專科)

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
《中西醫藥劑師傾下偈》:化療後脱髮,中醫可以如何介入?
《中西醫藥劑師傾下偈》:化療後脱髮,中醫可以如何介入? 我們想讓你知道的是 化療脫髮是一眾癌症患者最擔心的問題 […]
《中西醫藥劑師傾下偈》:如何用西藥以外的方法,減輕化療引起之嘔吐?
《中西醫藥劑師傾下偈》:如何用西藥以外的方法,減輕化療引起之嘔吐? 1 我們想讓你知道的是 大部分化療都會令癌 […]
《中西醫藥劑師傾下偈》:中醫視癌症為身體「和諧失調」?
《中西醫藥劑師傾下偈》:中醫視癌症為身體「和諧失調」? 中西合壁介入點──中醫之觀點 各種中醫治療方式在治療癌 […]
2022年施政報告公眾諮詢 : 快捷藥物引進機制與藥物撥款資助建議
2022年施政報告公眾諮詢 : 快捷藥物引進機制與藥物撥款資助建議 致 行政長官李家超先生: 恭賀成為香港特別 […]
慢性淋巴細胞白血病治療大躍進 標靶藥有效控病減復發
慢性淋巴細胞白血病治療大躍進 標靶藥有效控病減復發 突然確診患上血癌,病人常常被嚇得半死,但其實毋須過於恐慌。 […]
軀體立體定位放射治療(SBRT) — 精準而高能的治療 (下集)
軀體立體定位放射治療(SBRT) — 精準而高能的治療 (下集) 在上集,我們了解到軀體立體定位放 […]
軀體立體定位放射治療(SBRT) — 精準而高能的治療 (上集)
軀體立體定位放射治療(SBRT) — 精準而高能的治療 (上集) 軀體立體定位放射治療(Stere […]
前列腺癌治療的4種方法,放射治療是其一,有1種是你從來也沒有想過。
前列腺癌治療的4種方法,放射治療是其一,有1種是你從來也沒有想過。   前列腺癌可以說是男士的惡夢, […]
放射治療師晉升階梯 4年經驗可升職? 一級二級有何分別??
放射治療師晉升階梯 4年經驗可升職? 一級二級有何分別?? 放射治療師是專職醫護人員,專門為病人提供放射治療。 […]
5大放射治療師特質 助你成為稱職放射治療師!!!
5大放射治療師特質 助你成為稱職放射治療師!!! 放射治療師特質(一) 保持細心 網上圖片 放射治療師作為在整 […]
新冠常態 — 放射治療師所面對的4個風險
新冠常態 — 放射治療師所面對的4個風險 不知不覺間,2019新冠肺炎已經持續了2年。對香港人而言,這是難以忘 […]
放射治療師、放射診斷師「工作大不同」
放射治療師、放射診斷師「工作大不同」 就讀放射系,最後一定會成為放射師吧。沒有錯,最典型的就職方向是放射師。不 […]