文章
杏林專欄 > 外科 > 馬國權醫生 > 乳癌免疫治療-解放你的抗癌潛能

乳癌免疫治療-解放你的抗癌潛能

09-04-2019

乳癌免疫治療-解放你的抗癌潛能

Posted by  in Immunotherapy 免疫治療

 

一聽到抗癌提升免疫力,一定會諗起市面林林總總的産品,什麼褐藻糖膠、什麼營養蛋白粉、什麼日本乜乜療法,話佢地呃人可能過於武斷,但起碼大部分都係缺乏科學化的嚴謹驗證,但原來乳癌.真.免疫治療已經悄悄來臨,一個乳癌新治療的紀元即將展開⋯⋯

免疫系統

免疫系統,真係「我細細個就聽過呢個名」。當我地傷風咳,阿媽就會話:「乜你抵抗力咁差㗎?」

或者到大個咗,最得人驚的傳染病愛滋病,正式學名就係「後天免疫力缺乏症」。原來,缺乏免疫力係可以死人咁大件事。

「咁究竟免疫力或者免疫系統係乜?」

 

簡單黎講,就係你身體嘅軍隊,有敵人入侵時就打佢。最常見的敵人就當然係細菌病毒。第一次黎入侵你,自己軍隊少不更事,唔知佢係敵人,當然中招。中過一次招下次自然學精,下次佢再黎時因爲有經驗有記憶,未引起問題時軍隊已經擊退外敵,呢個就係抵抗力。

出於對免疫系統的認識,我地發展出不同疫苗(卡介苗、乙型肝炎、破傷風、水痘、麻疹等等),幫助我地對抗細菌病毒,救返千千萬萬嘅人,所以千祈唔好比D無知女歌手誤導。背後原理就係將一D淨化後的細菌病毒(只得軀殼沒有靈魂)打入身體,幫手預演一次入侵情況,好讓我地係未中過招之前已經訓練好軍隊,咁真係有敵人黎時,我地就會喺不知不覺的情況下,已經擊退外敵。

現實世界其實又點會咁簡單呢,細菌病毒亦都唔係省油的燈,佢地識變身易容,避免被軍隊發覺。所以你見流感疫苗點解要年年打,就係因為細菌病毒好似古天樂的「今期流行」咁,年年流行唔同樣,我地要睇住今期流行乜樣去update去訓練軍隊。

 

圖片來源:esquirehk.com

乳癌.真.免疫治療(immunotherapy)

你會見到理論上免疫治療係幾咁天然,幾咁方便,幾咁舒服,又唔洗食藥打針,又冇副作用,如果可以用黎對抗乳癌咪好正?可唔可以自動認清癌細胞為敵人,自動殲滅癌細胞?好事多磨,中國人冇講錯,咁正嘅野又點會係好容易做到嘅野,所以過往醫生絞盡腦汁,又癌症疫苗、又樹突細胞、又NK細胞、又T細胞輸入免疫療法,總之一大堆好pro好科學的字眼,又係隻隻字你都識讀,但講到底你又唔知佢噏乜。呢D唔同方法往往present到幾勁幾勁好似好有曙光咁,但往往就好似光咁捉不緊的,這麼近卻那麼遠,往往停滯喺研究階段。所以呢D研究野今日就唔講喇,我地唔係要畫餅充飢,我地作為病人的,最想知嘅係要貼地實際用得著的乳癌.真.免疫治療。

原來乳癌.真.免疫治療喺2019年三八婦女節已經悄悄到來。

乳癌免疫治療藥物

「咁正?咁咩係乳癌.真.免疫治療?」

 

乳癌.真.免疫治療所指嘅係第一隻獲美國FDA批准的乳癌免疫治療藥物,佢叫做「阿替利組單抗(特善奇)」atezolizumab (Tecentriq),原理就係年初一派利是比看更阿伯。

「派利是??」

 

黎得我呢度睇開乳癌資訊都知,識睇一定係睇故仔,平時生活已經夠苦悶,唔通閒時仲要睇埋D學術悶野?

話說都市有個叫香港仔隧道的傳說:知唔知香港仔隧道幾時會間封?

 

圖片來源:生活情報

唔係8點,唔係9點,唔係繁忙時間,幾時間封就係當你趕住過隧道嘅時候就會間封。當你唔趕時,佢就好順𣈱。有時真係好難明隧道公司的神邏輯,我而家好急尿,你叫我忍一陣唔好去廁所住,難道D尿就會消失咗?之後咪又係要去返。

看更阿伯一樣,知唔知看更阿伯幾時會唔知去咗邊?

 

圖片來源:蘋果日報

唔係8點,唔係9點,唔係繁忙時間,幾時會唔知去咗邊就係當你有需要時、有賊時佢就會唔知去咗邊。當你年初一唔需要佢開門時,佢唔單止天未光已經企咗係度,仲會衝住埋黎恭喜你。

為嘅就係你有血有汗的利是,就係呢封利是將看更阿伯徹底激活咗,回復年輕時的幹勁

「咁同乳癌.真.免疫治療有咩關係?」

 

看更阿伯就係你嘅免疫系統你嘅軍隊,癌細胞就係賊,利是就係atezolizumab。

原來平時有賊(乳癌)時,你個看更阿伯(免疫系統)係一定訓緊覺嘅,賊?見唔到播。只要呢個時候我地有利是(atezolizumab )派,真係行一億新春金多寶神跡般跛都企返起身,所有賊都無所遁形,殺無赦。

 

圖片來源:互聯網

乳癌免疫治療成功率

「咁乳癌免疫治療我又啱唔啱用?」

究竟乳癌免疫治療成唔成功,終歸取決於乳癌類型。由以上比喻睇得出,要個看更阿伯貪錢,我地先激活到佢,佢唔貪嘅超級大蛇嘅,話知你年初一都好,你都係無緣見佢一面。

原來三陰性乳癌的看更比其他種類的乳癌更貪錢更易激活。而三陰性乳癌當中,又以PD-L1 positive(陽性)的最貪錢最易激活。

所以暫時atezolizumab FDA只係批准比第四期或做唔到手術的三陰性PD-L1 positive乳癌病人使用,背後的理據建基於一個劃時代的研究IMpassion 130,我地發覺PD-L1 positive(即係要驗過真係貪錢)嘅三陰性乳癌病人,用atezolizumab 加化療abraxane(nab-paclitaxel),相比起只用化療abraxane ,整體存活率由15.5個月,提升至25個月

「好impressive 喎,但香港有冇D咁新嘅藥物?」

 

Atezolizumab 喺2018年2月在香港正式註冊,只係之前只批准用喺肺癌、膀胱癌度,而家有美國FDA認證用喺乳癌度,只要假以時日等更長覆診的數據出爐,相信atezolizumab 加化療Abraxane,將會成為PD-L1 positive嘅第四期三陰性乳癌的一線藥物。

 

乳癌免疫治療費用

「好實際,咁幾多錢?」

 

三星期一針,每次三萬蚊度。打幾耐,就打到失效或者負擔唔起為止。

「咁好貴喎,有冇資助?」

 

就算醫生幾有愛幾有責任都好,我好明白普羅大眾都係要面對窮的困苦。

之前聖雅各福群會惠澤社區藥房曾經有資助過atezolizumab 喺其他癌症,不過而家又唔見咗,可能下咗架。

政府就暫時冇資助,亦未納入關愛基金資助項目。

乳癌免疫治療副作用

「副作用又如何?」

 

其實主要副作用來自一齊用的化療藥abraxane。

佢自己就會引起累,冇胃口,肚痾,咳,發燒,周身骨痛,甲狀腺功能減弱等。但相比化療副作用,呢D已經叫小巫見大巫。

結語

當自己不幸患上第四期或做唔到手術的三陰性乳癌時,記得提醫生喺個腫瘤樣本驗一驗PD-L1,睇下係唔係PD-L1陽性。如果係的話,atezolizumab加abraxane就會成為你的一線曙光。但如果唔係以上情況的話,就要放遠目光等待乳癌免疫治療的發展,希望有日突破終降臨自己身上。

當最惡最難搞的第四期三陰性乳癌都有重大突破時,你仲要驚乳癌嗎?等乳癌.真.免疫治療解放你的抗癌潛能,一齊努力打贏呢場仗,迎接美麗的二次人生。

 

有唔明?係下面寫低佢,我會盡量解釋你聽⋯⋯

封面圖片來源:香港01

 

馬國權醫生
香港乳癌及乳病治療中心
外科專科醫生

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
【胃癌治療】 「胃癌治療新技術?來聽聽這些多學科專家怎麼說!」活動回顧|抗癌防癌全球視野GCOG
2024年1月27日 北京時間晚上 8 時,由香港大學知識交流辦公室主辦,全球腫瘤協作組(GCOG), 香 港 […]
【鼻咽癌治療】 「鼻咽癌治療新技術?來聽聽這些多學科專家怎麼說!」活動回顧|抗癌防癌全球視野GCOG
香港,2024年2月24日 – 由香港大學知識交流辦公室主辦,全球腫瘤協作組(GCOG)、香港大學 […]
【癌症檢查】甲狀腺有癌指數嗎?| 黎逸玲醫生
如何測出甲狀腺癌 時常有病人問我:有沒有癌指數可以測出甲狀腺癌? 我的回答是:可以說有,也可以說沒有。 先說簡 […]
無用|黃曉恩醫生
向患上癌症的病友和家人解釋過治療方案後,很多都會問道:「醫生,這個治療會不會『無用』呢?」將心比己,這實在是一 […]
當下的妙|黃曉恩醫生
有說:「當對音樂的熱愛到達一個程度,就不會甘於只做聽眾,卻渴望上台演出。」這實在是作為業餘音樂愛好者如我的寫照 […]
蝴蝶|黃曉恩醫生
我是腫瘤科醫生,她是乳癌病人。我卻不是她的醫生:我們兩年前在「恩典同行小組」──瑪麗醫院癌症病友關懷小組裡遇上 […]
港九新界一日遊|黃曉恩醫生
在公營醫療系統工作的臨床醫生大多都是駐診於一間醫院:主要的工作都在這裡進行,只是間中需要到其他醫院看診或開會。 […]
輕輕的她走了|黃曉恩醫生
「唉!我快要死了!」她嬌嗔道。 四十出頭的她是我的新病人。一年多前她確診第四期乳癌,轉移到肝臟和骨骼,在公立醫 […]
腦中的練習|黃曉恩醫生
小時候,敬愛的鋼琴老師大概不忍我因為資質平庸而灰心,對我不厭其煩地循循善誘:令鋼琴技術進步的不二法門就是不斷練 […]
醫生掉眼淚|黃曉恩醫生
你別管我骨子裡是樂觀還是悲觀(或許我自己都說不清),反正我喜歡逗人樂,面對我的腫瘤科病人亦然。我明白罹癌絕對不 […]
這麼近,那麼遠|黃曉恩醫生
她都累得不想動了。 她是遺傳基因BRCA1的攜帶者:這基因在她家族裏一代一代流傳下去,帶有的女仕一生中達八成多 […]
寫作的二月|黃曉恩醫生
二月,我的寫作季節。 兩年前的二月,我首先成為了「博客」,正式踏上寫作路!那陣子我遇上數位「知識型」的癌友和家 […]