文章
杏林專欄. > 外科 > 馬國權醫生 > 乳癌免疫治療-解放你的抗癌潛能

乳癌免疫治療-解放你的抗癌潛能

09-04-2019

乳癌免疫治療-解放你的抗癌潛能

Posted by  in Immunotherapy 免疫治療

 

一聽到抗癌提升免疫力,一定會諗起市面林林總總的産品,什麼褐藻糖膠、什麼營養蛋白粉、什麼日本乜乜療法,話佢地呃人可能過於武斷,但起碼大部分都係缺乏科學化的嚴謹驗證,但原來乳癌.真.免疫治療已經悄悄來臨,一個乳癌新治療的紀元即將展開⋯⋯

免疫系統

免疫系統,真係「我細細個就聽過呢個名」。當我地傷風咳,阿媽就會話:「乜你抵抗力咁差㗎?」

或者到大個咗,最得人驚的傳染病愛滋病,正式學名就係「後天免疫力缺乏症」。原來,缺乏免疫力係可以死人咁大件事。

「咁究竟免疫力或者免疫系統係乜?」

 

簡單黎講,就係你身體嘅軍隊,有敵人入侵時就打佢。最常見的敵人就當然係細菌病毒。第一次黎入侵你,自己軍隊少不更事,唔知佢係敵人,當然中招。中過一次招下次自然學精,下次佢再黎時因爲有經驗有記憶,未引起問題時軍隊已經擊退外敵,呢個就係抵抗力。

出於對免疫系統的認識,我地發展出不同疫苗(卡介苗、乙型肝炎、破傷風、水痘、麻疹等等),幫助我地對抗細菌病毒,救返千千萬萬嘅人,所以千祈唔好比D無知女歌手誤導。背後原理就係將一D淨化後的細菌病毒(只得軀殼沒有靈魂)打入身體,幫手預演一次入侵情況,好讓我地係未中過招之前已經訓練好軍隊,咁真係有敵人黎時,我地就會喺不知不覺的情況下,已經擊退外敵。

現實世界其實又點會咁簡單呢,細菌病毒亦都唔係省油的燈,佢地識變身易容,避免被軍隊發覺。所以你見流感疫苗點解要年年打,就係因為細菌病毒好似古天樂的「今期流行」咁,年年流行唔同樣,我地要睇住今期流行乜樣去update去訓練軍隊。

 

圖片來源:esquirehk.com

乳癌.真.免疫治療(immunotherapy)

你會見到理論上免疫治療係幾咁天然,幾咁方便,幾咁舒服,又唔洗食藥打針,又冇副作用,如果可以用黎對抗乳癌咪好正?可唔可以自動認清癌細胞為敵人,自動殲滅癌細胞?好事多磨,中國人冇講錯,咁正嘅野又點會係好容易做到嘅野,所以過往醫生絞盡腦汁,又癌症疫苗、又樹突細胞、又NK細胞、又T細胞輸入免疫療法,總之一大堆好pro好科學的字眼,又係隻隻字你都識讀,但講到底你又唔知佢噏乜。呢D唔同方法往往present到幾勁幾勁好似好有曙光咁,但往往就好似光咁捉不緊的,這麼近卻那麼遠,往往停滯喺研究階段。所以呢D研究野今日就唔講喇,我地唔係要畫餅充飢,我地作為病人的,最想知嘅係要貼地實際用得著的乳癌.真.免疫治療。

原來乳癌.真.免疫治療喺2019年三八婦女節已經悄悄到來。

乳癌免疫治療藥物

「咁正?咁咩係乳癌.真.免疫治療?」

 

乳癌.真.免疫治療所指嘅係第一隻獲美國FDA批准的乳癌免疫治療藥物,佢叫做「阿替利組單抗(特善奇)」atezolizumab (Tecentriq),原理就係年初一派利是比看更阿伯。

「派利是??」

 

黎得我呢度睇開乳癌資訊都知,識睇一定係睇故仔,平時生活已經夠苦悶,唔通閒時仲要睇埋D學術悶野?

話說都市有個叫香港仔隧道的傳說:知唔知香港仔隧道幾時會間封?

 

圖片來源:生活情報

唔係8點,唔係9點,唔係繁忙時間,幾時間封就係當你趕住過隧道嘅時候就會間封。當你唔趕時,佢就好順𣈱。有時真係好難明隧道公司的神邏輯,我而家好急尿,你叫我忍一陣唔好去廁所住,難道D尿就會消失咗?之後咪又係要去返。

看更阿伯一樣,知唔知看更阿伯幾時會唔知去咗邊?

 

圖片來源:蘋果日報

唔係8點,唔係9點,唔係繁忙時間,幾時會唔知去咗邊就係當你有需要時、有賊時佢就會唔知去咗邊。當你年初一唔需要佢開門時,佢唔單止天未光已經企咗係度,仲會衝住埋黎恭喜你。

為嘅就係你有血有汗的利是,就係呢封利是將看更阿伯徹底激活咗,回復年輕時的幹勁

「咁同乳癌.真.免疫治療有咩關係?」

 

看更阿伯就係你嘅免疫系統你嘅軍隊,癌細胞就係賊,利是就係atezolizumab。

原來平時有賊(乳癌)時,你個看更阿伯(免疫系統)係一定訓緊覺嘅,賊?見唔到播。只要呢個時候我地有利是(atezolizumab )派,真係行一億新春金多寶神跡般跛都企返起身,所有賊都無所遁形,殺無赦。

 

圖片來源:互聯網

乳癌免疫治療成功率

「咁乳癌免疫治療我又啱唔啱用?」

究竟乳癌免疫治療成唔成功,終歸取決於乳癌類型。由以上比喻睇得出,要個看更阿伯貪錢,我地先激活到佢,佢唔貪嘅超級大蛇嘅,話知你年初一都好,你都係無緣見佢一面。

原來三陰性乳癌的看更比其他種類的乳癌更貪錢更易激活。而三陰性乳癌當中,又以PD-L1 positive(陽性)的最貪錢最易激活。

所以暫時atezolizumab FDA只係批准比第四期或做唔到手術的三陰性PD-L1 positive乳癌病人使用,背後的理據建基於一個劃時代的研究IMpassion 130,我地發覺PD-L1 positive(即係要驗過真係貪錢)嘅三陰性乳癌病人,用atezolizumab 加化療abraxane(nab-paclitaxel),相比起只用化療abraxane ,整體存活率由15.5個月,提升至25個月

「好impressive 喎,但香港有冇D咁新嘅藥物?」

 

Atezolizumab 喺2018年2月在香港正式註冊,只係之前只批准用喺肺癌、膀胱癌度,而家有美國FDA認證用喺乳癌度,只要假以時日等更長覆診的數據出爐,相信atezolizumab 加化療Abraxane,將會成為PD-L1 positive嘅第四期三陰性乳癌的一線藥物。

 

乳癌免疫治療費用

「好實際,咁幾多錢?」

 

三星期一針,每次三萬蚊度。打幾耐,就打到失效或者負擔唔起為止。

「咁好貴喎,有冇資助?」

 

就算醫生幾有愛幾有責任都好,我好明白普羅大眾都係要面對窮的困苦。

之前聖雅各福群會惠澤社區藥房曾經有資助過atezolizumab 喺其他癌症,不過而家又唔見咗,可能下咗架。

政府就暫時冇資助,亦未納入關愛基金資助項目。

乳癌免疫治療副作用

「副作用又如何?」

 

其實主要副作用來自一齊用的化療藥abraxane。

佢自己就會引起累,冇胃口,肚痾,咳,發燒,周身骨痛,甲狀腺功能減弱等。但相比化療副作用,呢D已經叫小巫見大巫。

結語

當自己不幸患上第四期或做唔到手術的三陰性乳癌時,記得提醫生喺個腫瘤樣本驗一驗PD-L1,睇下係唔係PD-L1陽性。如果係的話,atezolizumab加abraxane就會成為你的一線曙光。但如果唔係以上情況的話,就要放遠目光等待乳癌免疫治療的發展,希望有日突破終降臨自己身上。

當最惡最難搞的第四期三陰性乳癌都有重大突破時,你仲要驚乳癌嗎?等乳癌.真.免疫治療解放你的抗癌潛能,一齊努力打贏呢場仗,迎接美麗的二次人生。

 

有唔明?係下面寫低佢,我會盡量解釋你聽⋯⋯

封面圖片來源:香港01

 

馬國權醫生
香港乳癌及乳病治療中心
外科專科醫生

城中活動

2019-06-08 2:00 pm 乳眾同樂
2019-06-08 1:45 pm 藥物治療知多D」講座

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
抗癌準備課 補充營養
抗癌準備課 補充營養   相信大家都聽過糖分、營養會「養大」癌細胞的傳言,因此很多患者和家屬當得悉罹患癌症就會戒口,甚至轉食素或斷食,再加上一大堆的飲食指南,令癌症患者左不敢吃、右不敢食,怕吃多錯多!英國註冊營養師潘仕寶([...]
都市有營 運動後切忌立刻進食,否則前功盡廢? 營養師說:運動後宜補充水分和營養
都市有營 運動後切忌立刻進食,否則前功盡廢? 營養師說:運動後宜補充水分和營養 不少人認為運動後進食會容易吸收,縱然運動後感到飢餓,依然拒絕進食。營養師指出這個觀念錯誤,因運動後消耗了肝臟及肌肉中的醣質,宜攝取適量的碳水化合物和蛋白[...]
善良之癌-甲狀腺癌
註冊中醫師 翁霆耀 基督教聯合那打素社康服務 那打素中醫服務暨香港中文大學中醫臨床教研中心         近年來隨著人們生活水準的提高以及生活方式的改變,大家越來越關注自身的身體健康。隨著定期身體檢查的普及,不經意間,你也許會聽到[...]
固體二氧化氯產生劑的 EA Mask 神奇盾牌…?
固體二氧化氯產生劑的 EA Mask 神奇盾牌…? E.A Mask 日本健康勳章 (第五代) 話說最近人氣熱爆的神奇 EA Mask ,聲稱可以釋放低濃度殺菌氣體二氧化氯 (Chlorine Dioxide),消滅 9[...]
【香港好危險】生仔要考牌
【香港好危險】生仔要考牌 資料圖片,圖片來源:Caleb Woods, Unsplash   這是 Facebook 群組素人谷的對答,熱心為家長解答兒童健康疑難的素人父母這樣教人退燒與消喉嚨白點: 醫生筆者在此話你知, [...]
乳房百寶箱二:乳腺增生要分典型非典型
上一篇乳房百寶箱解構完乳房水囊,今回將焦點落入另一個耳熟能詳的名字-乳腺增生。究竟乳腺增生有沒有危險?原來我們要懂得分辨典型與非典型的乳腺增生⋯⋯   典型乳腺增生 原來我們常聽到的乳腺增生(fibrocystic dis[...]
ALK 突變肺癌易擴散至腦部 擴大安全網 令更多患者受惠 有助長遠控制病情 繼續工作及照顧家庭
ALK 突變肺癌易擴散至腦部 擴大安全網 令更多患者受惠 有助長遠控制病情 繼續工作及照顧家庭     ALK 基因突變肺癌佔肺癌個案總數約一成,患者大多沒有吸煙習慣、且年紀較輕,令不少患者無奈問:「為何是我?」[...]
都市有 營 職場OL必學 營養師親授飲食貼士 改善經痛不適!
都市有 營 職場OL必學 營養師親授飲食貼士 改善經痛不適! 每月一次的生理期令不少女性痛不欲生,皮膚變差、水腫、便秘、易倦等不適,而且心情更會特別煩躁。但營養師指,只要平時注重營養吸收,便可紓緩女性生理期間的不適! 撰文:Ava [...]
腫瘤科的公私營合作
腫瘤科的公私營合作 李宇聰醫生 | 2019-05-10   上回(見4月18日)提及公立醫院的腫瘤科工作量日益繁重,今次筆者想提一個老生常談卻實際可行的方法──公私營合作。 其實公私營合作一直在香港的醫療體系中扮演一個重[...]
都市有營 OL帶飯恩物 1個月減10磅 椰菜花減肥法
都市有營 OL帶飯恩物 1個月減10磅 椰菜花減肥法   最近網上流傳椰菜花飯瘦身法,將椰菜花切碎,用來取代「米飯」,就連女星歐陽娜娜都出Vlog介紹椰菜花炒飯食譜,有網友表示連續吃1個月後,成功減掉10磅,到底椰菜花的功[...]
「You Can」80/90後癌症患者
  儘管本港癌症患者一半以上為65歲以上人士,但其實不少年輕人亦受到癌症所影響。根據醫管局於2018年最新公布統計顯示,2016年香港約有百分之九癌症患者年齡介乎20至44歲,當中鼻咽癌及乳癌分別是年輕男女最常見的癌症。 [...]
《楊式太極和氣功八式》– 氣功八式
《楊式太極和氣功八式》– 氣功八式   香港癌症基金會身心靈健康課程導師盧明遠先生為大家一氣呵成示範氣功八式,家中的癌症患者及普羅大眾也可跟隨影片一起練習。片段中盧師傅將會示範兩組動作的循環,體力較佳的朋友,建議可進行四個[...]