文章
杏林專欄. > 外科 > 馬國權醫生 > 3D立體乳房造影-3D?2D?睇真D!

3D立體乳房造影-3D?2D?睇真D!

30-04-2017

3D立體乳房造影-3D?2D?睇真D!

 

 

唔知由幾時開始,「3D」呢兩隻字對我地好似有特別魔力咁,所有野加個「3D」就即刻覺得好正好正,頓時升格十倍。細路仔去迪士尼睇電影要3D,後生仔打機又要3D,連普通睇電視都要3D。醫生都係人,所以逃唔出萬有引力,今次乳房造影都加個「3D」比佢,係咪頓時覺得正咗好多先?由於亞視已經執咗笠,今次唔係由大姐明帶你睇真D,而係由breasthk同你睇真D⋯⋯

 

2D乳房X光造影

未講3D之前,先由淺入深,講咗咩係2D先(拿拿拿,我都話3D對你有特別吸引力㗎啦):

傳統嘅乳房造影就係將一個立體的器官(乳房)壓成平面,再照一張X光睇下裡面有冇問題。「壓」呢個過程就係你成日聽到嘅「夾胸」。

 

一個立體器官裡面如果有問題,我地要定位,自然要有三個軸(X axis,Y axis同z axis)的座標,所以醫生會幫你夾兩個角度,一個側側地睇(MedioLateral Oblique view, MLO),一個鳥瞰式咁睇(Cranial Caudal view, CC)。

「明明地,兩個角度定到位咁仲有咩問題?」

將立體變成平面咁睇,諗都諗到有問題,就係唔同層次的影像會疊埋曬一齊(即係你個影遮住我個影),之後有兩個問題會發生:一係有事的地方被前後組織遮住咗(即係有事但偵測唔到),一係就調返轉,明明冇事但D影像疊埋一齊誤以為個度有舊野(即係冇事當有事)。兩個情況都係唔理想的,一個就錯失左及早診治的機會,一個就明明冇嘢但嚇餐飽。

「咁好大問題喎⋯⋯」

傳統醫生如果有懷疑但唔肯定,通常會叫病人返黎翻照,例如Magnification view/spot compression view等等,希望加大D壓力、放大D、唔同角度等等去睇真D。又或者輔以其他方式(例如超聲波、磁力共振),去睇清睇楚。

無論用咩方法都好,當病人一收到醫生/醫院電話要翻照,三魂都一定唔見咗七魄,以為自己呢次死喇死喇實出事喇,原來好多時呢D recall只係技術局限照唔清楚,並唔係自己諗到咁灰咁。

為咗突破呢種局限,就輪到我地呢集主角出場,登燈登櫈,3D立體乳房造影,等我帶大家睇真D。

 

3D立體乳房造影

「咁3D立體乳房造影又係咩黎呢?洗唔洗帶3D眼鏡睇?」

隨著醫療科技大躍進,2011年推出咗第一代的3D立體乳房造影(Tomosynthesis),佢嘅原理係希望用唔同角度(正負7.5度)去望個乳房(立體器官用返立體的方式去評估),咁就可以分辨出唔同層次的組織(原理有如電腦掃描CT scan咁,將乳房每1mm切開一個斷層黎睇,就好似一本書有好多頁,醫生就遂頁遂頁睇,所以係唔洗帶3D眼鏡睇嘅),希望可以解決有病變但被人遮住,或者冇野以為有野的問題。

 

「咁好正喎,點解唔大規模採用嘅?」

第一代Tomosynthesis有兩大問題,第一係價錢,因為傳統乳房造影只係睇四張X光片,但3D立體乳房造影動輒要睇成幾十張片(1mm厚一張片),撰寫報告嘅人力物力要求大大增加,成本自然好可觀。

第二係輻射量,因爲除左要照多角度之外,傳統2D嗰兩個角度(MLO,CC)都要照,所以輻射量大概係傳統乳房造影的兩倍(因爲佢要照一套3D,之後再照一套2D,廠叫呢個做Combo Mode)。

一聽到貴,二聽到輻射,三再加上缺乏大量數據支持(因為新),所以阻礙咗佢大規模嘅發展(其實都叫發展得好迅速㗎喇)。

 

第二代3D立體乳房造影

「咁好可惜⋯⋯」

又唔洗咁快可惜住,有得第一代自然有第二代(2013年推出),而家輻射嘅問題已經9成獲得解決,3D立體乳房造影的輻射量已經同傳統乳房造影相約。佢已經唔洗再分照一套3D一套2D,個系統已經進步到只照一套3D,就已經可以後製合成做2D片(用一個叫C-View嘅軟件後製,廠叫呢個做TomoHD Mode)。照多咁多角度,但輻射量竟然差不多,呢個係一個好驚人的進步。

 

「咁好,咁公立醫院有冇得照呢?」

一間間,有D教學醫院/龍頭醫院有,有D資源冇咁豐富嘅醫院當然暫時未有。

「咁如果我自己出去照又幾貴?」

如果係私家做3D立體乳房造影加超聲波,大概$3800,相比起傳統乳房造影加超聲波的$2200,仲係貴咗一節。

「貴咁多,仲有冇其他賣點先?」

3D立體乳房造影仲有標榜冇咁痛,因爲唔洗好似傳統咁夾到扁晒,對於一D怕痛的女士係好吸引嘅。

 

而且佢用電腦合成(C-View)的後製2D片,係仲清過直接照的2D片(真係竟然咁都得),其實都唔難理解,就好似手機HDR(high dynamic range)相咁,影幾張相合成後的色域係好過直接影一張相一樣:

圖片來源:lowdose3d.com

上圖FFDM 2D即係傳統2D乳房造影直接照出黎嘅片,C-View 2D即係3D後製合成2D片,你係右上角放大嗰度會見到C-View 2D睇鈣化點仲清淅過傳統直出片,真係要寫個服字。

 

圖片來源:lowdose3d.com

至於呢幅圖呢就顯示指住嗰舊癌,又係C-View完勝。

另外D研究仲話可以減低回頭翻照率(recall rate)達40%,同增加發現侵蝕性癌症率(invasive cancer detection rate)達41%,呢個又係好重要嘅賣點。

大勢所趨
當日數碼乳房造影(digital mammography)取締菲林乳房造影,情況就有如數碼相機取締菲林相機一樣。今日的3D立體乳房造影,就有如連手機都做到高速連拍一樣,要捕捉小朋友笑容一刻,點都好過冇連拍的手機,取締2D乳房造影,實在是大勢所趨,價錢就係最後唯一的障礙。

有唔明?係下面寫低佢,我會盡量解釋你聽⋯⋯
封面圖片來源:亞洲電視<今日睇真D>截圖

馬國權醫生
香港乳癌及乳病治療中心
外科專科醫生

 

 香港的乳癌治療資訊 http://www.breasthk.com/facing-breast-cancer/

 

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
擔當守護病患的牧羊人 活出不一樣的節奏人生
擔當守護病患的牧羊人 活出不一樣的節奏人生 癌症資訊網慈善基金榮譽顧問潘智文醫生專訪 「未知死,焉知生。」踏入腫瘤科超過二十年的潘智文醫生細說, 「只要你學會死亡,你就學會活著。」   人生中生命之長短,猶如大自然的規律,[...]
從癌症經歷 體會斷捨離
從癌症經歷 體會斷捨離 日本流行「斷捨離」的簡約人生概念,筆者近年也學習應用這概念於生活中,當我嘗試把這種斷捨離概念運用在癌症病人及康復者的治療小組上,感受尤深。 癌症在香港的普及程度,如同7-11便利店般。猶幸隨着醫療技術大幅改善[...]
Dr. Cindy Wong 黃麗珊醫生訪談 (二)
對於(預設醫療指)示有什麼看法? 由此帶出的(生前預囑計劃)有什麼看法和建議?   黃麗珊醫生 臨床腫瘤科專科 分享到:FacebookGoogle+emailPrint
Dr. Cindy Wong 黃麗珊醫生訪談 (一)
作為一位前線工作者,如何平衡生離死別引起的無力感? 黃麗珊醫生 臨床腫瘤科專科 分享到:FacebookGoogle+emailPrint
癌捱愛的人生故事
癌捱愛的人生故事 筆者的工作,偶會接觸癌症病人及其家人或照顧者,無可否認,這是一個令人沉重的服務群組,但在陪同患者一起見證不同的經歷、聆聽不同的故事時,卻讓筆者看到沉重背後的另一道光。 記起台灣癌症希望基金會執行長蘇連瓔女士在接受媒[...]
食得健康就要識得破解「營養標籤的密碼」
食得健康就要識得破解「營養標籤的密碼」 潮流講求健康,如果你看到產品上標榜低糖、低脂,它是否真的就代表健康﹖你有沒有認真關注食物營養標籤的資料﹖原來不懂內裏的解讀密碼,分分鐘鐘講求健康反而吃得更不健康。註冊營養師潘仕寶(Sally)[...]
疫境求生術——疫情減壓區
疫境求生術——疫情減壓區 聆聽音樂是身心減壓的妙法,可以減低焦慮感,使心情愉悅! 今次我哋請黎內科腫瘤科專科黃曉恩醫生在嚴峻疫情下,為留家抗疫嘅你,帶來輕鬆的鋼琴音樂,同大家傾下偈。 除了Facebook ,YouTube 都會同步[...]
很喜歡柯文哲對生死的分享:
很喜歡柯文哲對生死的分享: 醫學永遠有其極限 園丁讓花在春夏秋冬開得好看一點! 醫生讓病人在生老病死當中活得好過一點! 醫生是生命花園的園丁! 香港從來很缺乏有關生死的教育, 我將會以柯文哲這個分享打頭陣, 開始向大家紹「毋忘愛」這[...]
醫療鎖碎事(五) 癌症病人需要的「好agent」
醫療鎖碎事(五) 癌症病人需要的「好agent」 上回講到,一份保障全面的醫療保險對癌症病人十分重要,但也不可輕視保險代理的角色。正如有一部性能超卓的跑車,都要有個技術精湛的司機! 過去為癌症病人服務的過程中,眼見有責任感的保險代理[...]
電療教室: 腦部電療 (一) 腦轉移應該用咩電療方法好?
電療教室: 腦部電療 (一) 腦轉移應該用咩電療方法好?     首先,腦部的放射治療不僅包括腦轉移,還包括其他腦腫瘤,例如膠質瘤,腦膜瘤,神經鞘瘤,腦垂體瘤…。這次我集中討論用於腦轉移的放射治療技術[...]
醫療鎖碎事(四) 買了醫療保險 = 安枕無憂?
醫療鎖碎事(四) 買了醫療保險 = 安枕無憂? 你有購買醫療保險嗎?你知道所買的是甚麼類型的保險嗎?是住院?危疾?保額有多少?你是否以為自己買了醫療保險便可一勞永逸,即使不幸患病也不用擔心住院開支?你又知道在私家醫院治療癌症的費用大[...]
醫療鎖碎事(三) 假髮資料分享
醫療鎖碎事(三) 假髮資料分享 P.S. 香港提供假髮服務的商舖眾多,以上列表未能盡錄,歡迎提供更多商舖資料讓我們參考.以上資料截至2020年3月,如日後有所變動,請自行聯絡有關商舖查取最新資訊. 黃麗珊醫生 臨床腫瘤科專科 分享到[...]