文章
杏林專欄. > 博客 > 彤姐話你知~~ > 醫生與病人

醫生與病人

18-02-2017

感冒發燒會死死氣睇醫生、唔想番工,射波會拿拿林睇醫生、長期病患者要Keep住見醫生…點都有一個睇開睇慣嘅醫生,開假紙都開得容易啲呀大佬! 
 兩年前,我係個少病痛嘅人,頂多係考試嘅時候,頭痛肚痛胃痛頸痛手痛腳指都痛。但考試一完,全部小病大痛就不藥而癒。正因如此,醫生係好日都唔睇~ 
但過去呢兩年,我幾乎每隔一至兩星期就要見見我親愛嘅李醫生,有時更加係個個星期見。我都講過啦,佢唔會主動同我講病情、點醫點醫⋯⋯…咁我係咪次次倒塔咁早番醫院,等兩三四個鐘,同醫生對望一眼就拂袖而去呢? 
事實係佢更加關心我嘅心情、體會、成長。

老老竇竇,我肯定有Cancer嘅原因絕對離不開「內心唔放過自己」嘅諗法。做人嘛,有時候真係會好累。因為好多事你好唔願意做,但你不得不硬食。即使你再強,你能夠硬食幾耐?其實我地都只不過係人…
病前,我唔明白。我淨係知我要讀書讀得好,因為我想要Scholarship;我唔開心我唔會講出口(雖然塊面黑過屎),我會寧願自己死 頂,然後內心就不停諗不停諗,諗到天下荒地老!直到我意識到自己隨時會死…
我好能夠明白要放過自己一啲都唔容易,因為你性格係咁、因為事實係咁…無限嘅原因。但你需要做嘅只係嘗試一次!為身邊疼錫你嘅父母試一次、為愛護你嘅朋友試一次、為Better you 試一次。我敢講,一定值得!因為過後,你會發現自己豬仔到浪費咗好多時間。而呢啲時間其實可以俾你睇倒原來個天好大好闊、原來你嘅笑聲好好聽、原來私煙bb都幾靚(嘔)!

著起件綉左"Doctor" 嘅白袍、掛個名就可以係醫生嘅。但當佢能夠陪伴你走過艱難日子;提醒你病嘅時候,更值得敞開個心去讓心靈成長,佢先係好醫生!(係年青靚仔醫生就更好)

圖像中可能有1 人
彤姐話你知 : Cancer 咋嘛駛乜驚呀!

城中活動

2019-03-01 7:00 pm 藝術治療計劃
2019-01-25 10:30 am 送狗迎豬齊揮春
2019-01-09 1:00 am 旋轉木馬義賣

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
鼻咽癌的中醫治療
鼻咽癌的中醫治療 [...]
基本篇- 2019收藏版:各種常見癌症必驗基因
2019收藏版:各種常見癌症必驗基因 黃曉恩醫生 基本篇 十二月 29, 2018 0 分   [...]
Key, 癌症病人-【期待吃止痛藥的日子】及【新生活-新開始】( Group G:2)
Key, 癌症病人期待吃止痛藥的日子( Group G: 2- Part [...]
Stella Kong, 癌症病人及照顧者- 【無名天使】及【誰了解癌症病人】 ( Group G:1)
Stella – 癌症病人及照顧者 【無名天使】( Group G: 1- Part [...]
Carrie, 癌症病人-【生命的試煉】及【另類的幸福】( Group F:2)
Carrie, 癌症病人【生命的試煉】( Group F : 2 part 1 [...]
晶, 照顧者-【非一般的母親】及【樂觀的力量】( Group F:1)
晶-照顧者【非一般的母親】( Group F :1 part [...]
Esther, 癌症病人-【重獲新生--抗癌艱辛史】及【再一次感覺血液的流動】( Group E:1)
Esther, 癌症病人-【重獲新生--抗癌艱辛史】( Group E:1-Part 1 [...]
玲姐, 照顧者-【家庭主婦撐起一家人】及【一雙手 只要握成拳頭 能捱下去】( Group D:1)
玲姐, 照顧者【家庭主婦撐起一家人】( Group D:1-Part 1 [...]
靜香, 癌症病人-【信仰令我堅持下去】及【我變得主動很多】(Group C:2)
靜香,癌症病人【信仰令我堅持下去】(Group C:2-Part [...]