文章
杏林專欄. > 臨床腫瘤專科 > 蘇子謙醫生 > << 好僱主, 有好員工>>

<< 好僱主, 有好員工>>

01-03-2021

<< 好僱主, 有好員工>>

**利益申報: 此貼文不是廣告, 也沒有收取任何廣告費. 只是我認為好的僱主應該受到公開的稱讚 . 另一方面他們的餐廳s我確是頗為喜歡的**

今天在門診看了一位病人, 和他的一段對話, 心有所感, 實在不吐不快.

病人張小姐(化名 )早就已過退休之年, 近這兩年多時間前前後後都在我們門診當中接受化療. 今天他回來繼續接受化療.

“上次電療嗰個位啲皮膚好返曬未?” 我問到.

張小姐: 而家已經好返曬, 實在感謝你們, 之前突出的腫瘤都好像收回去一樣. 農曆新年之前剛剛電療完成, 皮膚好似有點灼傷,也有流水. 但現在經過包紮已經乾水了. 現在皮膚除咗少少乾就冇咩問題.不過在電療之前你哋都已經講咗有這個副作用, 所以我都唔擔心. 因為我知道個幾星期一定會好番.

“Yea, it would get worse before getting better” (唔知點解呢個一定要講英文).

我繼續講“你的血報告全部都很正常,癌指數就未有報告. 咁你上次打化療針辛唔辛苦呀?”

張小姐 :“ 一啲都唔辛苦, 好似冇乜感覺, 反而上次嗰一隻化療就真係有幾日辛苦. 我而家仲可以全職返工.”

“你仲返工的嗎? 你做什麼工作的?” 問完我即刻scroll 返上去病歷睇下以前啲同事有冇打低職業資料.

張小姐:“對呀, 我唔返工的話, 哪有錢可以負擔得了這些昂貴藥物? 我是在 Mandarin Oriental 酒店工作的, 我已經做咗三十幾年”.

“你真係犀利, 唔怪得你嗰對大耳環係兩把大嘅扇! 如果我冇記錯應該係酒店嘅標誌!”

張小姐: 蘇醫生你真係眼厲, 呢對耳環我真係喺公司嘅gift shop 度買返嚟㗎!”

即使在非工作日子, 都帶著公司的標記, 可以見到張小姐實在非常熱愛他的公司. 至少我幾乎未見過醫管局員工放假嘅時候會帶著醫管局的襟章.

“you must be a very strong woman. 一路打住化療咁耐仲可以全職工作, 而且你已經年過70”

張小姐: “係呀其實我好感謝公司, 繼續請我做嘢. 因為公司知道我有病, 而且我也十分喜愛我的工作, 所以我現在返工都是頗為flexible. 好過日日坐喺屋企冇事做. 橫掂我而家的energy level 和以前未病之前都沒有大分別.賺多啲錢仲好. 一路治療咁耐, 我都冇claim 公司的醫療保險.其實公司的醫療福利算是不錯的, 不過我自己有啲不想claim. 因為老實說老實說, 公司肯畀我繼續工作已經算係好好. 所以我都盡量唔請假. 但當然之前嗰一隻化療藥,有時攰得滯嗰幾日, 我都會請假唔返工. 主要係因為若然我狀態不好, 在客人面前會影響到公司的形象”

我越聽越覺得難以置信. 竟然真係有員工會為公司著想.而且同外人不斷讚公司政策, 相信呢個情況係香港好少見. 至少我喺瑪麗醫院未見過.

張小姐繼續講: “好似今日咁樣, 係我的rest day 我先嚟睇醫生, 所以今日醫生你唔使畀假紙我. 但係聽日我要做心臟素描, 醫生你可否寫一日假畀我呢?”

我馬上在電腦上打入假紙, 一邊希望printer 今次會聽話唔會jam紙, 另一方面繼續和病人傾.

“咁你哋酒店生意在疫情這一年多有冇差咗好多?”

張小姐越講越停唔到: “酒店生意都算係咁啦, 上年咁嘅環境都叫做 做得住. 比其他地方好得多了. 我哋酒店嘅hyigene 做得非常好, 因為我哋真係見好多客人. 酒店政策如果凡係某些員工居住的大廈有確診個案, 該員工三個星期都要隔離在家, 不可回到酒店.我對酒店的防疫政策非常有信心”.

佢確實係一個非常好的營銷, 講講下真係有啲畀佢講到想去staycation, 不過諗起上星期股票大跌, 所以我打消了念頭.

差唔多到了診症尾聲 , 喺個printer出緊紙嘅時候我繼續講多幾句.

“睇嚟做化療咁耐, 真係好似冇乜唔舒服, 體重又穩定, 行出街都冇人知你病”

張小姐: 係呀我胃口真係唔錯添, 基本上返工日子公司都包曬早午晚三餐

“包三餐?? 係咪真係酒店入面啲食物? 好唔好食?”

張小姐” The hotel food is good!”

我突然間諗起呢間酒店的bakery, 回味了三秒鐘, 腦海中突然傳來瑪麗醫院K1 canteen 食物. 有從天堂跌落地獄的感覺. (來回地獄又折返人間….)

“好啦咁你今日繼續打針, 三個星期再返嚟啦! 不過最後張小姐我有啲嘢想問一問你”

張小姐:蘇醫生你想問乜嘢?

“ 唔知你哋酒店請唔請駐酒店醫生的呢?”

張小姐大笑了幾聲, 一言不發, 拂袖而去.

蘇子謙醫生
(臨床腫瘤專科)

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
其實醫生巡房係做D乜(上)
其實醫生巡房係做D乜(上) 早排同一個中醫朋友傾計, 佢話因為中醫主要係做門診, 佢話佢有啲羨慕西醫可以在病房中工作,可以巡房。 我同佢講其實等多幾年將軍澳中醫院開幕佢都到時就中醫巡房。 咁我就同佢講下係公立醫院醫生巡房係做啲乜嘢。[...]
其實醫生巡房係做D乜 (下集)
其實醫生巡房係做D乜 (下集) 前日講咗公立醫院巡房醫生的工作, 今日繼續. 負責巡房的醫生, 簡單嚟講要做到 “隨傳隨到”. 特別係對於腫瘤科, 沒有常設的實習醫生, 呢個職責就更加重要. 因為即使完成早上巡房和各功課之外 , 病[...]
【腫瘤科醫生分享】癌症病人接受新冠肺炎疫苗的考慮
【腫瘤科醫生分享】癌症病人接受新冠肺炎疫苗的考慮 大家近來茶餘飯後的話題都是要不要接種新冠肺炎疫苗。由於新冠肺炎疫苗的發展時間較短,在不少人心中都存在一些信心問題,尤其是擔心會有一些副作用。然而癌症病人是一群特殊人群,不少人在進行免[...]
<< 打完針飽飽滯滯,甚至肚屙點算>>
<< 打完針飽飽滯滯,甚至肚屙點算>> 身邊不少朋友打完疫苗之後都發覺有啲胃口差, 甚至有啲飽飽濟濟。 有兩個朋友直情有反胃嘔吐的感覺。 亦都有家人打完後過兩天有肚瀉的跡象。 首先就好似平時 感冒咁, 身體有[...]
<< 再寫: 稱讚香港的醫療系統>>
<< 再寫: 稱讚香港的醫療系統>> 昨天看了報紙一單關於兒科醫院的新聞報道。 看了心裏確是有點不舒服。不過整件事情事實未清楚之前,實在很難評論。 反而筆者近日到了政府和不同醫療機構協辦的疫苗中心接受疫苗, [...]
一起走過的日子- Christina別樹一格的七年抗癌路
一起走過的日子- Christina別樹一格的七年抗癌路 經常提及乳癌好”襟”醫, 從前很多人一旦確診四期乳癌不到1-2年就會離世, 隨著醫學發展進步, 大部分四期乳癌病人活超過1-2年, 3-4年是等閒事, 4-5年不是新鮮事, [...]
<<個人分享: 中醫如何處理打完疫苗的副作用>>
<<個人分享: 中醫如何處理打完疫苗的副作用>> 越來越多人決定打COVID疫苗, 或者第一針打完之後, 除了輕度的針口痛, 第二天早上起來還有一點頭疼和低燒. 之後唞了一天就沒有事. 但筆者見到不少醫生同行[...]
一起走過的日子-鑊鑊新鮮鑊鑊甘的佩賢!
一起走過的日子-鑊鑊新鮮鑊鑊甘的佩賢! 2018年11月我們初次相遇, 那個時候你剛剛完成腦部腫瘤切除手術, 證實患上 ALK 陽性肺癌擴散上腦部, 手術後標靶治療穩定情況穩定了一年. 但是, 你的病情進展變得撲朔迷離了……2019[...]
<<癌症病人消瘦, 如何處理?>>
<<癌症病人消瘦, 如何處理?>> 不少癌症病人去到中期或以後, 因為癌症影響, 又或者接受了治療之後, 引起了體重下降, 有的甚至不斷瘦落去, 引起病人和照顧者的擔憂. 好多病人和照顧者都問, 究竟有什麼辦[...]
一起走過的日子- Ca 19.9>20000 x 18個月的德財!
一起走過的日子- Ca 19.9>20000 x 18個月的德財! 2019夏天你剛剛確診第四期膽管癌, 轉介到公立醫院開始治療似乎對退休公務員的你最為適合, 因為可以節省大量治療費用. 由於在公立醫院等候開始治療需時, 準備[...]
一起走過的日子-差點被嚇死的柏根!
一起走過的日子-差點被嚇死的柏根! 還記得差不多兩年前在病房見到你的第一天, 剛被診斷患上肺癌的你有如盲頭烏蠅一樣, 而且深信死亡只是近在咫尺的事, 雖然已經是第四期肺癌,但只有小部分肺部及肺膜被癌細胞影響, 其他主要器官都沒有問題[...]
政府有關乳癌普查的最新指引 (3):
政府有關乳癌普查的最新指引 (3): 有關乳癌中風險組別之建議: 1. 如何界定中風險組別: – 家族史中有一位直系女性家屬在50歲或之前患上乳癌 – 家族史中有兩位直系女性家屬在50歲後患上乳癌 2. 適合[...]