文章
杏林專欄. > 外科 > 馬國權醫生 > 成功戰勝乳癌的妳

成功戰勝乳癌的妳

11-04-2017

呢度有成功戰勝乳癌的妳所要知嘅野:醫好乳癌之後點跟進?乳癌點check?乳癌復發10大病徵?乳癌復發點算好?乳癌復發治療攻略⋯⋯

之前成個Blog嘅主題都係圍繞住關注乳房健康的妳、同埋面對乳癌挑戰的妳,寫咗68篇,對嗰D急需人幫手嘅困惑病友/家人,希望已作出適當照顧。

同一時間,收到網友要求,話可唔可以寫吓「⋯⋯完成治療後,要定時做咩檢查?做幾密等等⋯⋯」「⋯⋯往後要注意D咩?復發有咩症狀?乳癌點check?」「⋯⋯不過 hope for the best prepare for the worst, 想問復發或轉移咁又點呢?」,我諗呢個時候,都係時間開一個新嘅篇章「成功戰勝乳癌的妳」。呢篇將會成為另一個文章總滙(就好似關注乳房健康的妳、同埋面對乳癌挑戰的妳咁),要bookmark就bookmark埋呢度。

至於寫咩好呢?雖然我心裡有個大致印象,但我都想聽聽妳嘅建議,好讓我地一齊去描繪呢個「成功」篇章,鼓勵吓同路人。

乳癌分類

乳癌分類」教你點分自己乳癌係邊類,了解多D自己個病,做好治療同保養:

三陰性乳癌 - 係咪真係咁惡?

乳癌類型巡禮 - 與你細數HER2型乳癌的歴史

荷爾蒙受體陽性乳癌-是福還是禍?

乳癌心靈復康

乳癌心靈復康」同你一齊面對精神上嘅困擾,幫你重新企返起身:

乳癌化療甩頭髮 - 點處理?幾時生返?

義乳的秘密 - 重建乳房手術外的另一片天

乳癌康復後懷孕 - 我想生BB!

乳癌淋巴水腫 - 真係冇得搞?

乳癌同路人分享

乳癌同路人分享」系列,等過來人帶領你越過乳癌幽谷(歡迎投稿,與同路人分享你的喜怒哀樂):

一同走過乳癌的幽谷-夢想高飛

夢想高飛-夢

夢想高飛-想

夢想高飛-高

夢想高飛-飛

乳癌檢查

乳癌檢查」教你醫好乳癌之後點跟進?乳癌點check?:

乳癌檢查 - 醫好乳癌之後點跟進?

乳房磁力共振(MRI Breast)-我又洗唔洗照吓?

乳癌復發解碼

乳癌復發解碼」解開乳癌復發的困擾:

乳癌復發10大病徵 - 你記緊要留意

乳癌復發點算好?

乳癌復發治療攻略 - 求生大作戰

封面圖片來源:改篇自wikihow
分段圖片來源:改篇自互聯網

 

馬國權醫生  外科專科

香港的乳癌治療資訊 http://www.breasthk.com/facing-breast-cancer/

城中活動

2019-03-01 7:00 pm 藝術治療計劃
2019-01-25 10:30 am 送狗迎豬齊揮春
2019-01-09 1:00 am 旋轉木馬義賣

疑難排解

會員註冊


或許你會想看
鼻咽癌的中醫治療
鼻咽癌的中醫治療 [...]
基本篇- 2019收藏版:各種常見癌症必驗基因
2019收藏版:各種常見癌症必驗基因 黃曉恩醫生 基本篇 十二月 29, 2018 0 分   [...]
Key, 癌症病人-【期待吃止痛藥的日子】及【新生活-新開始】( Group G:2)
Key, 癌症病人期待吃止痛藥的日子( Group G: 2- Part [...]
Stella Kong, 癌症病人及照顧者- 【無名天使】及【誰了解癌症病人】 ( Group G:1)
Stella – 癌症病人及照顧者 【無名天使】( Group G: 1- Part [...]
Carrie, 癌症病人-【生命的試煉】及【另類的幸福】( Group F:2)
Carrie, 癌症病人【生命的試煉】( Group F : 2 part 1 [...]
晶, 照顧者-【非一般的母親】及【樂觀的力量】( Group F:1)
晶-照顧者【非一般的母親】( Group F :1 part [...]
Esther, 癌症病人-【重獲新生--抗癌艱辛史】及【再一次感覺血液的流動】( Group E:1)
Esther, 癌症病人-【重獲新生--抗癌艱辛史】( Group E:1-Part 1 [...]
玲姐, 照顧者-【家庭主婦撐起一家人】及【一雙手 只要握成拳頭 能捱下去】( Group D:1)
玲姐, 照顧者【家庭主婦撐起一家人】( Group D:1-Part 1 [...]
靜香, 癌症病人-【信仰令我堅持下去】及【我變得主動很多】(Group C:2)
靜香,癌症病人【信仰令我堅持下去】(Group C:2-Part [...]